A zajszűrésről kicsit részletesebben

A minőségjavítás során elsősorban a felvételen megjelenő zaj mérséklése a cél. Minden felvételen van zaj. A legcsendesebb helyen rögzített felvételen is megjelenik az eszköz és a környezet fizikai tulajdonságai miatt keletkező zaj. Legtöbb esetben azonban a rögzítés helyszínén keletkező zajok kiszűrése a feladat. Ha a helyszín forgalmas utca, autó utastere, szórakozó hely, akkor a zaj elnyomja nagy részben a hasznos beszélgetést. Sok esetben jelentkeznek a felvételen elektromos berendezés által keltett zajok. Ilyen lehet a mobiltelefon által indukált mágneses zaj, légkondicionáló zaja, transzformátorok által keltett búgó hangok (HUM).  Van amikor a szélzaj vagy a rögzítő eszköz ütődéséből és súrlódásából adódó zajok okozzák a legnagyobb problémát. A sok esetben a felsorolt zajok összetetten jelentkeznek.

A legáltalánosabb zajokra léteznek zajszűrő megoldások, de vannak olyan esetek, amikor a zajszűrés különösen összetett feladattá válik. A zajszűrés folyamán a legfőbb cél, hogy a zavaró hangokból minél többet csillapítsunk és a hasznos hangokból pedig minél több érintetlenül maradjon. Ez azért nehézkes, mert a zajszűrő szoftver nem tudja eldönteni, hogy mi az ami számunka hasznos és mi a haszontalan hangi összetevő. Például, ha egy TV adás mellet készítünk hangfelvételt, akkor a zajszűrő szoftver nem fogja tudni eldönteni, hogy a tévében elhangzó beszédet vagy az általunk rögzített beszélgetést kell kiszűrni. Létezik már technológia ennek a problémának a megoldására, viszont ehhez szükséges, hogy külön meglegyen a televízió adás amit megmutathatunk okos programunknak, hogy ezt szűrje ki a felvételből. Viszont egy televízió adás beszerzése meglehetősen körülményes. Ha zene szól a háttérben, akkor az már nagyobb eséllyel beszerezhető. és így jobban csillapítható a felvételen.

Tehát a fő cél az, hogy a hasznos hangok minél jobban megmaradjanak. Ez azonban nem egyszerű feladat. Profi eszközökre és komoly szakértelemre van hozzá szükség. Sokfajta zajszűrő program létezik. Ingyenes, fizetős és nagyon drága. Utóbbi kategóriába tartoznak azok, amikkel profi eredményt lehet elérni.

A minőségjavítás során használt szoftverek beállításánál arra törekszik a szakértő, hogy a hang tisztításánál az értékes hang a legkevésbé sérüljön. Ez akkor különösen nehéz, amikor a számunkra fontos beszéd halkabb mint mag a zaj. Ekkor a zajszűrő szoftver ezt is zajnak érzékelheti és a zajjal együtt eltünteti. Fontos , hogy minél intelligensebb algoritmusokkal dolgozzon a használt program és felismerje a beszédet. Erre csak a legprofibb eszközök képesek.

A legtöbb esetben a zajok folyamatosan változnak. Jön egy motoros, majd elmegy, aztán jön egy teherautó , aminek más a hangja. A szoftvereknek a folyamatos változást is figyelniük kell és a szakértőnek is megfelelő alkalmazásokat kell használnia a legjobb eredmény eléréséhez.

Sokszor jelent problémát, hogy az egyes beszélők hangereje jelentősen eltér egymástól. Valakinek a hangja jól hallható a másik beszélő meg szabad füllel egyáltalán nem érthető. Lehetőség van a nagyon halk hangok kiemelésére, azonban az elérhető eredménynek határt szab a felvétel felbontása. Ezt szeretném egy érthető példával szemléltetni. Egy nem túl jó minőségű mobiltelefon kamerájával készítünk egy tájképet. Látszik rajta hogy ötszáz méterre van egy fa. Szeretnénk megszámolni, hogy a fán hány levél van. Elkezdjük nagyítani a képet és azt tapasztaljuk, hogy egy idő után már csak zöld pacát látunk és a levelek egyesével nem rajzolódnak ki. Ennek az az oka, hogy a telefonnak nem volt akkora felbontása, hogy ilyen részleteket is rögzítsen. Ez a hang esetében is hasonló. Sok esetben olyan távoli és halk hangokat szeretnénk érthetővé tenni amit – az amúgy nem túl jó minőségű – rögzítő eszköz már nem tudott kellő részletességgel felvenni. Nagy erősítést követő hallatszik, hogy valaki beszél, de érteni már nem lehet mindent. Mint a falevelek esetében itt is érvényes, hogy ami nincs a felvételen az nem kiemelhető.

A legtöbb esetben azonban korábban nem érthető részek válnak érthetővé a javítást követően. A hang tisztításával és zajszűréssel a legtöbb zaj mérsékelhető és a felvétel sokkal hallgathatóbb állapotba kerül.